CEO’nun Görevi Nedir?

CEO (Chief Executive Officer), yönetim kurulundan aldığı hedefi gerçekleştirmek için strateji oluşturup uygulayan; şirketin bugününü yönetirken yarınını da planlayan ve yönetim kuruluna hesap veren kişidir. CEO, yöneticilerin yöneticisidir. Büyük şirketlerde yönetim kuruluyla icra kurulunun arasında bağlantıyı kuran kişidir.

Yaygın anlayışa göre CEO’nun birinci görevi şirketi kâr ettirmektir. Bana göre bu eksik bir tanımdır. Çünkü şirketlerin varoluş sebebini sadece kâr etmeye indirgemek yüzeysel ve kısa vadeli bir bakış açısıdır.

Kârlılık bir işin her aşamasının doğru yapıldığının kanıtıdır. Eğer bir şirket kâr ediyorsa birçok doğruyu aynı anda yapıyor demektir. Doğru bir alanda faaliyet gösteriyor, doğru insanlarla işbirliği yapıyor, verimli çalışıyor, uygun fiyatla satıyor, müşterisini memnun ediyor demektir. Bunların bir tanesi bile eksik olsa şirketin kârlılığı azalır hatta yok olur. Şirketler elbette kâr etmelidir ama kâr bir amaç olmaktan çok, “işin doğru yapıldığının” kanıtıdır. CEO’nun görevi, bütün bu doğruların aynı anda yapılmasını sağlamaktır.

Bir şirketin amacını sadece kâr etmeye indirgemek şirketin sadece hissedarların menfaatleri için var olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Oysa hissedarlar dışında şirketlerin birçok paydaşı (değer ortakları) vardır. Çalışanları, tedarikçileri, bayileri vardır. Bir şirket sahiplerine kâr dağıtırken çalışanlarına, tedarikçilerine, bayilerine iş imkânı sağlar; müşterilerine (tüketicilerine) fayda üretir. CEO’lar sadece hissedarlara değil aynı zamanda müşterilere, çalışanlara, sendikalara, bayilere, tedarikçilere, devlete, sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna karşı da sorumludurlar. Çünkü bu paydaşlar olmazsa şirket var olmaz.

Eskiden CEO’lar finans kökenli olurdu. Patronlar, para işlerinden anlayan, maliyetleri azaltıp şirkete en çok kâr ettirecek yani hissedarların menfaatini gözetecek insanları CEO yaparlardı.

Bugün artık CEO’lardan sadece hissedarların değil; müşterilerin, çalışanların, tedarikçilerin ve genel olarak bütün paydaşların çıkarını korumaları isteniyor.

CEO’lar artık sadece bugünü yönetmekten değil, şirketin uzun dönemde kalıcı olmasını sağlamaktan ve bütün paydaşların gelecekte de şirketin varlığından faydalanmasını sağlamaktan sorumludurlar.

Not: Bu yazının ilk versiyonunu 23 Temmuz 2013’te yazdım.

Yorumlar

  1. Ceo doğuştan iktisat kabiliyetli ve hesabta sıfír yanlış anlayışına sahip olan mantıklı insan yönetmen demektir

  2. Mükemmel bir açıklama.Tek kelimeyle harika. Ancak bu kadar güzel açıklanır. Zahmet edip yazdığınız için teşekkürler.

  3. Kısaca CEO bir Pazarlama Yetkini olmalıdır:
    Zira her yöneticinin işi pazarlamadır.
    Pazarlama ise her iştir! Herkesin işidir…

  4. Ticari anlaşın değiştiği dünyamızda olması gereken CEO ve tanımı işte bu. Teşekürler

  5. Süper bir anlatım Süper bir yaklaşım. Teşekkür ederim tüm emegi geçenlere…

  6. CEO dediğiniz bizde Hanımın çiftliğindeki Kahya’dır.
    Hanımağa ile amele arasında iş, aş ve sosyal ilişkileri düzenler, dengede tutar.
    CEO şehirdeki fabrikada Genel Müdürdür. Patronun arzularına göre üretimi planlar, çalışma hayatını düzenler, kontrol eder.
    CEO bazen bir işletmenin İşletme Direktörü’dür. İşletmenin karını, itibarını ve esenliğini sağlar.
    CEO deyimini ben taklitçi bulurum. CEO’ya ben “İşletme Yetkini” derim, teveccüh görmese de.

  7. cok yararli , Anstain der ki : Fizik kuralarini ana anesine anlatabilen kisi , Fizigi anlamistir !! bu laf sizin icinde gecerlidir. yine teskkur ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir